Schrijfmarathon Amnesty International

‘Jouw brief kan levens veranderen’ is het motto van de Schrijfmarathon die Amnesty International vanaf 1 december 2018 op gang trekt. Dit jaar schrijven we voor 10 straffe vrouwelijke mensenrechtenverdedigsters.
 
Vorige resultaten
In december vorig jaar werden tijdens de Schrijfmarathon meer dan 5,5 miljoen brieven en solidariteitskaartjes geschreven en online boodschappen verstuurd. Al deze acties hebben wel degelijk impact. Amnesty International gaat er prat op dat gemiddeld één op de vier acties resultaat oplevert.


Verdedig mensenrechtenverdedigers
Net als vorig jaar focust de Schrijfmarathon 2018 op activisten die met gevaar voor hun eigen leven, op een vreedzame manier strijden om de mensenrechten van anderen te verdedigen. Steeds vaker worden zij daarbij zelf het slachtoffer van schendingen en onrecht. Negen moedige vrouwen uit Zuid-Afrika, India, Vietnam, Brazilië, Venezuela, Kirgizië, Oekraïne, Iran en Marokko staan centraal tijdens deze editie van de marathon.

Een van hen, de Braziliaanse Mariella Franco, heeft haar strijd voor de rechten van vooral zwarte jongeren, vrouwen, holebi’s en transgenders al met de dood moeten bekopen. Tijdens de Schrijfmarathon kan je in een brief aan de Braziliaanse president vragen om de moord op Marielle te onderzoeken en de verantwoordelijke te berechten.

Het tiende geval van mensenrechtenschending, waarvoor Amnesty in de Schrijfmarathon oproept tot actie, treft een aantal families van de Sengwer, een inheemse bevolkingsgroep in Kenia. Zij worden beroofd van hun huizen, gronden, bestaanszekerheid en culturele identiteit.

Ook onze gemeente doet mee

Laat je stem horen tegen deze gevallen van onrecht en schrijf een brief. Deelnemen kan tijdens de hele maand december. Je kan thuis schrijven of via je computer actie voeren. Meer info vind je op www.schrijfmarathon.be