dominicanessenklooster geschiedenis

1206

Het was in 1206 dat in Prouilhe nabij Carcassonne het eerste klooster van Dominicanessen, de vrouwelijke contemplatieve tak uit de orde van de heilige Dominicus, werd gesticht. De volgelingen van Dominicus vormden zowel de eerste predikorde als de eerste bedelorde.

Sinds de 16de eeuw speelden de Dominicanen ook een belangrijke rol in de missionering. De meest bekende non van de orde is allicht Soeur Sourire met haar wereldhit Dominique.

1880

In 1880 vestigt een vrouwelijke tak van de Dominicanessen van de Altijddurende Rozenkrans zich in de buurt van Peruwelz. Na een parcours over Leuven, Rouen, Baltimore, Hoboken, Dinant en Gent vinden zij- vooraleer in Herne te belanden - een onderkomen in Hoei.


1926

In 1926 belandt een groep van 10 Dominicanessen in de gebouwen aan de H. Geeststraat op de grens met Edingen. Zij nemen het pand met bijgebouwen over van de zusters Karmelitessen, die net verhuisden naar Tourcoing. Zij stichten er het "Monasterium Maria Mediatrix". De zusters noemen zich dominicanessen naar de stichter van hun orde de heilige Dominicus de Guzman. Deze zusters zijn monialen of slotzusters wat betekent dat zij een sober leven leiden, gericht op een sterke relatie met de levende en onnoembare God. Hun contacten met de buitenwereld zijn getekend door deze ingesteldheid.

Het leven van een dominicanes rust op 4 pijlers; in volgorde van belangrijkheid: leven in gemeenschap, gebed, studie, arbeid. Dat is de kern en dat is al meer dan 800 jaar zo. De franjes van de tijd komen en verdwijnen weer zoals bijvoorbeeld hekkens en tralies, sloten en grendels, die in de meeste monialen-kloosters verdwenen zijn na het tweede Vaticaans concilie.1940-1947

Op 14 mei 1940 werd het spoorwegknooppunt van Edingen door de Duitsers onder vuur genomen Het net afbetaalde klooster van de Dominicanessen op een boogscheut van het station ontsnapte evenmin aan de verwoesting en werd totaal vernield bij dit bombardement door de Duitsers. Her en der vonden de 24 zusters onderdak tussen 1940 en 1948.  Eerst bij de zusters Bernardinnen in Ollignies, vervolgens in het begijnhof te Edingen en tenslotte in het huis van de landmeter M. Aelgoet gelegen naast het stadhuis van Edingen.

1948

In 1948 nemen de zusters opnieuw hun intrek in het volledig nieuw heropgebouwd kloostergebouw. Het concept zijnde een nieuwe behuizing voor slotzusters, die eens ingetreden hun religieus leven volgens de regel van de H. Dominicus in gebed en contemplatieve meditatie moesten beleven.

1974

In 1974 werd het klooster opgesplitst in, enerzijds, een Monasterium voor de resterende zustergemeenschap en, anderzijds, in een gebeds- of bezinningshuis voor gasten. De bezieler hiervan was Pater Ignace Van Wynsberghe. Hij bleef er geestelijk leider tot aan zijn overlijden in 1996.


2007

In 2007 sluit het bezinningshuis en wordt in een Buitengewone Algemene Vergadering van de vzw Zusters Dominicanessen beslist om te zoeken naar een nieuwe bestemming en passende partner voor de gebouwen.

27 oktober 2010

Op de gemeenteraad van 27 oktober 2010 nam de gemeenteraad het besluit tot aankoop van het klooster van de Dominicanessen in de Heilige Geeststraat. Het klooster omvat een hoofdgebouw, een bijgebouw, een park, een weide en een kerkhof op een totale oppervlakte van 1ha 46 are.
De aankoopprijs bedroeg 435.000 euro. Dit werd betaald als volgt: 175.000 euro bij ondertekening van de akte en daarna nog 5 jaarlijkse schijven van 52.000 euro + intrest. De eerste betaling van 175.000 euro wordt gefinancierd met een uitzonderlijk dividend dat de gemeente ontving n.a.v. de vereffening van de intercommunale Havi-Gis. Op deze wijze was deze investering geen zware last voor de gemeente.

laatste dominicanessen

fotoHier ziet u de laatste Dominicanessen Zuster Arlette, Zuster Ann en Zuster Marie-Thérèse, samen met pastoor Théo Vansnick uit Herfelingen (1927-2011) die regelmatig de mis voorging in het dominicanessenklooster op zondag.


foto: Godelieve Deschuyffeleer

februari 2011

“Maria Mediatrix”, het laatste monasterium voor monialen-dominicanessen op Belgisch grondgebied, werd officieel gesloten in februari 2011.